teachers

Het toepassen van oplossingsgericht taalgebruik in de praktijk.

 

Studiedag 27 maart 2019: 2 centrale lezingen en 2 verdiepende workshops door de Finse Dr. Ben Furman en de Belgische Chris Van Dam

Tijd: 10.00- 15.00 uur

Adres: Professor Goossenlaan 1 5022DM Tilburg  Gebouw P1 Mollergebouw

Investering: 160,00 euro ( excl btw)

Inschrijven: inschrijformulier

 

 

Wie is Chris van Dam?

Chris Van Dam werkt als praktijklector en coach aan HoGent (= hogeschool te Gent), is staflid aan het Korzysbski Instituut en directeur van het Oplossingsgericht Centrum België. Hij is actief in diverse sectoren in de non-profit en daarnaast auteur van o.a. De Spiegel, Coachen naar Verandering en de Oplossingsgerichte Coach.

Wie is Dr. Furman?

Dr. Ben Furman is een Finse psychiater en bedenker van het oplossingsgericht werken. Hij is auteur van o.a. ‘Kids’ Skills’, ‘Reteaming’ en ‘Mission Possible’. Hij is een autoriteit op het terrein van werken met veranderingen in, en coaching van teams. Centraal in zijn werk staat dat praktisch alle problemen kunnen worden opgevat als vaardigheden die nog ontwikkeld moeten worden.

 

Programma

- Lezing Ben Furman: Never too late to have a happy childhood.

In deze lezing aandacht voor verschillende strategieën die je als professional kunt inzetten. Dit inzicht geeft leraren tools om o.a. vervelende gebeurtenissen uit het verleden bij leerlingen hanteerbaar te maken. Hoe kun je op die manier je verleden als bron gebruiken voor de toekomst. Welke communicatievaardigheden zet je dan in. Vragen die daarbij helpen hoor je in deze lezing.

- Lezing Chris van Dam: Wanneer kleine woorden een verschil maken

Tijdens deze interactieve lezing onderstreept Chris het nut om je als professional de oplossingsgerichte mindset eigen te maken én een goed contact met het kind of jongere op te bouwen. Oplossingsgerichte professionals hanteren een oplossingsgericht taalgebruik, want taal is suggestief. Het is onmogelijk om louter objectief of neutraal te reageren. Vaak maken kleine woorden een wereld van verschil. Hoe je met kleine aanpassingen meer kunt inzetten van wat wel werkt. Chris gebruikt herkenbare voorbeelden uit de praktijk met theoretische onderbouwing.

- Lunch

- Workshop Ben Furman

Wat als de leerling in een gesprek steeds zegt weet ik niet, weet ik veel, maakt niet uit. Als je oplossingsgerichte vragen zorgvuldig formuleert en je toch niet verder komt? Hoe krijg je leerlingen gemotiveerd voor hun doel? In deze workshop krijg je veel suggesties zodat leerlingen zelf in actie komen.

- Workshop Chris van Dam

Oplossingsgericht taalgebruik… aan de slag ! Tijdens deze workshop gaan we oefenen, oefenen en nog eens oefenen in een veilige context. De oefeningen worden afgewisseld met theorie en een link naar de Brugse flow chart. Het taalgebruik helpt om te genieten van je werk en om je staande te houden in moeilijke situaties. Iedereen kan zich deze manier van denken eigen maken Het is een aanzet zodat u in de praktijk het oplossingsgericht taalgebruik steeds meer eigen maakt.